Symbol Mat

Profilbilde


Kontakt STL

Besøks-/ postadresse:
Rådhusgata 1-3
0151 Oslo
23 08 13 39
stl@trooglivssyn.no

Powered by i-tools
Design: Message

Tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer er stort sett syntetiske stoffer tilsatt i ernæringsvarer for å ”forbedre” varens holdbarhet, utseende eller smak. Noen tilsetningsstoffer kan også være fremstilt ved hjelp av matvarer/dyr som ikke kan spises av muslimer eller jøder (ikke kosher), eller vegetarianere (buddhister, sikher og hinduister er ofte vegetarianere). Under følger en liste over tilsetningsstoffer som kan være problematiske for de med tros- eller livssynsmessige kostholdsrestriksjoner. Disse stoffene kan også være laget av vegetabilske råvarer og derfor tillatt. Produsentene er i følge dagens lovverk ikke pliktig til å opplyse om de er tilsatt vegetariske råvarer eller ikke. Forskriftsfestet tileggsmerking er hovedsaklig ut i fra helsemessige forhold som for eksempel allergi, eller av redelighetshensyn som for eksempel hvor mye steinbitt det er i steinbittkaker. Forbrukerne må derfor selv kontakte virksomhetene som produserer maten om tilsetningsstoffet er laget av svin eller ikke.

Under har vi også tatt med en liste av tilsetningsstoffer og ingredienser som ikke er kosher som er hentet fra Det Mosaiske Trossamfund. Listen er delvis overlappende med den forrige.

Tilsetningsstoffer som kan inneholde svin eller insekt:

- E120 Karminer (fremstilt av insekt)
- E304 Askorbylstearat
- E422* Glyserol
- E431 Polyoksyetylen(20)stearat
- E432* Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolaurat
- E433* Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleat
- E434* Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitat
- E435* Polyoksyetylen(20)sorbitanmonostearat
- E436* Polyoksyetylen(20)sorbitantristearat
- E445 Glyserolestere av trekolofonium
- E470a Natrium-, kalium- og kalsiumsalter av fettsyrer
- E470b* Magnesiumsalter av fettsyrer             
- E471* Mono- og diglyserider av fettsyrer
- E472a* Eddiksyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
- E472b Melkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
- E472c* Sitronsyreestere av mono- og diglsyerider av fettsyrer
- E472d Vinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
- E472e* Mono- og diacetylvinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
- E472f Blandete eddik- og vinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer
- E473* Sykroseestere av fettsyrer
- E474 Sukroseestere i blanding med mono- og diglyserider av fettsyrer
- E475* Polyglyserolestere av fettsyrer
- E476 Polyglyserolpolrisinoleat
- E477 Propylenglykolestere av fettsyrer
- E479b Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono- og diglyserider av fettsyrer
- E481 Natriumstearoyllaktylat
- E482 Kalisumstearoyllaktylat
- E483 Stearyltartrat
- E491* Sorbitanmonostearat
- E492* Sorbitantristearat
- E493* Sorbitanmonolaurat
- E494* Sorbitanmonooleat
- E570 Fettsyrer
- E626 Guanylsyre
- D627 Dinatriumguanylat
- E628 Dikaliumguanylat
- E629 Kalsiumguanylat
- E630 Inosinsyre
- E631 Dinatriuminosinat
- E632 Dikaliuminosinat
- E633 Kalsiuminosinat
- E634 Kalsium-5’-ribonukleotider
- E635 Dinatrium-5’ribonukleotider

Kilde: Mattilsynet



Ingredienser eller tilsettingsstoffer som ikke er kosher (tillat for jøder):

- Fettsyrer, Fett, Olje, Fiskeolje Gelatin, Glycerol, Glycerider, Polysorbat, Stearater, Stearyler Diacetin, Triacetin Druesaft, Vin, Portvin, Brandy, Cognac, Champagne, Madeira Osteløype, Ostepulver, løype og andre osteprodukter
- E120, E422 (glycerol),
- E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436 (stearater)
- E470, E471, E472a,b,c,d,e, E473, E474, E475, E476, E477, E478 (fettsyrer)
- E481, E482, E483, E484, E487 (stearyler)
- E491, E492, E493, E494, E495 (framstilles av spisefettsyrer)
- E542, E570, E572 (spisefettsyrer og stearater)
- E627, E630, E631, E632, E633, E634, E635 (nukleinsyrer)
- E1105 (enzymer)

Det Mosaiske Trossamfunds nettside kan du finne mer informasjon om disse tilsettingsstoffene og hvorfor det ikke er kosher.